Att testa sina vingar utomlands

Kanske kan det kännas lite skrämmande att flytta utomlands. Att flytta till ett land där man inte förstår kulturen, inte språket och inte människorna. Men erfarenhet är minst lika viktigt som utbildning om inte viktigare. Många företag ser också mycket positivt på en person som valt att bo utomlands ett par år eller mer. Det säger en hel del om personens karaktär.

testa sina vingar utomlandsSå varför inte testa, det spelar inte så stor roll vilket land man väljer, bara faktum att man varit utanför sitt hemland är bra nog. Men det är klart att beroende på vilken bransch man tillhör så finns det olika ställen i världen som smäller lite högre än andra. Om man vill arbeta inom IT världen så smäller det ganska mycket högre om man kan visa ett intyg från en arbetsgivare i Silicon Valley eller från Sydkorea eftersom det är där saker händer.

Beslutet om vart man skall testa att bo kan bero på många saker, kanske är det kompetens, kanske är det livet utanför jobbet eller kanske är det så enkelt som vädret man är ute efter. Oavsett så är livet kort och det finns mycket att lära. Genom en flytt utomlands lär man sig inte bara andra kulturer och språk. Man kommer också att utvärdera sin egen kultur och sitt eget ursprung på ett mycket nyttigt sätt. Man skall dock ha i åtanke att man framöver kommer att ha två hem i världen, eller fler om man väljer att testa flera länder. Det kommer alltid att finnas en del av ens liv i de olika länderna som kommer att kännas som hemma. Även om det land som man är född och uppvuxen i alltid kommer att ha en extra knytning så är de andra länderna speciella för att man tillbringat en längre tid där.

Att bo utomlands skiljer sig väldigt mycket mot att besöka ett land under sin semester två veckor på ett all inclusive. Genom att bo i andra länder lär man känna vardagen och man lär känna det som är bra och det är en grym erfarenhet att ta med sig oavsett om man kommer tillbaka eller om man hittar sin plats i livet i ett annat land och väljer att stanna.