Varför spelutvecklare?

varför spelutvecklareUnderhållning är något av det roligaste som finns, det är väl förmodligen därför som det är så kul med spelutveckling. Det är här man kan påverka fritiden hos spelaren. Sätta sig in i den spänning eller glädje som spelaren känner. Eller frustration för den delen. Det är också ett fantastiskt roligt sätt att vara en del i människors vardag.

Det finns ett ego perspektiv i spelutveckling också. Ett perspektiv där man kan säga att det spelet som nu toppar spellistan har jag varit med och gjort. Jag har en del i det. Dessutom är det ett väldigt omväxlande och kul jobb. Speciellt för den som tycker att problemlösning och att förverkliga idéer är det roligaste som finns. Det handlar i grunden om att ha en ide som man tror på och att få den iden att fungera.

Det är också ett väldigt fritt arbete, hos de flesta arbetsgivare skall sägas, genom att man kan sätta väldigt tydliga deadlines så blir arbetet väldigt resultatorienterat. Det gör att det finns stora möjligheter att arbeta hemma eller någon annan stans så länge som deadlines hålls. Det är också ett arbete som kan utföras över allt i världen eftersom det är helt oberoende av geografi. Bortsett från om det behöver hållas ett möte eller något annat som inte går att lösa via Skype eller annan programvara.

Arbetet är fullt av utmaningar och det handlar många gånger om att hitta en lösning på problem snabbt eftersom IT världen rör sig framåt med otrolig hastighet och under enorm tidspress. För de som inte tycker om pressen kanske det kan uppfattas som ett jobb som inte är så kul. Men för de som får en extra push av problemlösning så är det ett perfekt jobb.

Arbetsmarknaden för systemutvecklare ser väldigt ljus ut de närmsta åren eftersom det råder stor brist på duktiga utvecklare. Svenska universitet arbetar för fullt med att utöka utbildningar inom området och också specialisera spelutbildningarna med exempelvis grafik, programmering och design som olika områden. Det kommer dock att ta ett antal år innan man fått ordning på detta och de spelutvecklare som kommer att utexamineras har förmodligen jobb innan de det ordet av.