Jag har testat Unreal Engine 4

test Unreal Engine 4Sedan Unreal Engine spelmotorn såg sitt ljus med version 1 som kom 1998 har det hänt en hel del. Unreal Engine 4 kom 2005 och är precis som alla andra versioner tidigare från Epic games och har fram till mitten av 2008 utvecklats av grundaren till epic games Tim Sweeney. Motorn på 4 versionen började utvecklas redan 2003 men lanserade först 2012 för en begränsad publik. Med etta har motorn varit i utveckling under rätt många år och oerhört många år om vi mäter med IT år. Inte förrän 2014 lanserade sedan Epic games motor officiellt på en utvecklingskonferens.

Det finns inga restriktioner på vem som får använda motorn, alla som är beredda att betala 19 dollar i månaden och 5% på intäkterna som motorn ger kan registrera sig och ta del av motorn och alla olika verktygskit som finns tillgängliga från Epic games. Detta ändrades dock 2015 och motorn är tillgänglig gratis men med en royalty trappa beroende på hur den används. Motorn hamnade 2014 i Guiness World record boken för mest framgångsrika spelmotor.

Jag testade. Den grafik som går att åstadkomma är näst intill magisk och det finns massor med funktioner och verktyg som är riktigt bra ur utvecklingssyfte, exempelvis preview funktionerna som finns både för 3d mode och för mobil. När det kommer tillandroid utveckling finns massor med grymma funktioner, ganska självklart eftersom motorn mer eller mindre inriktat sig på att vara grym på det planet. Debugging funktionerna är grymt enkla att förstå och riktigt effektiva. Det finns också en funktion som går under namnet material editor som är en grafiskt funktion för att koppla olika effekter och funktioner på ett fantastiskt enkelt sätt och där material kan få en skrämmande verklig look. Det finns också massor med verktyg för att gå in i detalj exempelvis på hur en skjuten person skall falla efter att skottet avlossats eller hur olika objekt skall explodera eller försvinna beroende på vad som händer i spelet.

En annan fantastiskt funktion är de animerade lagren som finns tillgängliga för preview. Dessa kan delas upp i olika delar som exempelvis huvudet på en springande person och hur detta skall röra sig eller inte när personen i sig själv rör sig framåt eller åt sidan. Kort sagt kan vi styra olika kroppsdelar var för sig för att få fram en så naturlig spel karaktär som det bara går. I kombination med detta kan man också arbeta med olika kameravinklar och med olika lutningar för att få ytterligare coolare effekter och spelupplevelser.

För att göra det enklare när utvecklaren har idébrist eller när man vill se vad som kan göras med motorn finns det en uppsjö av olika exempelfiler, resurser för att lära sig mer och en Community för att dela erfarenheter.