Hålla motivationen uppe som frilansare

motivationen frilansareAtt vara frilansare låter för många fantastiskt, att själv bestämma sina tider, att vara oberoende och fri. Men som med det mesta här i världen har även detta sina för och nackdelar. Det är en typ av jobb som passar vissa personer väldigt bra men andra mindre bra.

Ensamheten som frilansare kan vara påtaglig, det är sällan det finns ett kontor med arbetskompisar att gå till. Det är inte bara den sociala biten som påverkar utan också det faktum att man får dunka sig själv i ryggen när man gjort något bra eller prata med spegeln när man gjort något mindre bra.

Motivationen kommer och går ofta i vågor. Vissa dagar är den på topp och prestationerna avlöser varandra. Andra dagar är det svårt att få någonting alls gjort. Ett bra trick kan vara att driva sig själv lite som ett företag. Sätt upp delmål, lägg dom på dagsbasis och nå målen. Det blir roligare att arbeta och hålla sig ur svackor om man gör ett bra jobb som går att mäta. Tag vara på den fria tiden. Som frilansare finns det ofta mer fritid än om man är låst på sitt jobb hela dagarna. Gör jobbet först och njut av friheten när jobbet är gjort.

Prata med dina kompisar som har åtta till fem jobb och låt dom tala om för dig hur jobbigt det är att gå upp på morgonen eller hur tråkig deras dag varit. Ta vara på lyckan att vara i den situation du är i som frilansare.

Om du har ett eftermiddagsjobb, dra dig längre på morgonen och påminn dig själv om att detta är fördelen med att vara frilans, har du morgonjobb, påminn dig själv på eftermiddagen.

Lär dig saker som förenklar ditt jobb på den tid du har över. Inget är bättre än att hitta en teknik som gör att du kan halvera jobbtiden genom att effektivisera.

Påminn dig själv om samtalen med chefen kring dina utvecklingsmöjligheter och vad du inte kunde få detta året eller att dina briljanta idéer bara kvävdes och tynade bort. Det är en grym känsla av att vara sin egen.