Hur går det för den Svenska spelbranschen?

Svenska spelbranschenCandy Crush Saga och Battlefield är det väl få som inte hört talas om. Netent som är en av världens största utvecklare av casinospel. Sverige har en grym tradition när det kommer till spelutveckling. Allt pekar dessutom på fortsatt uppgång som varit under de senaste åren. Från 2010 till 2013 gick personer som jobbar med spelutveckling från cirka 1100 personer till 2500 personer. Dt var då 8750 personer som sökte högskoleutbildningar mot 5550 året innan, det skall kanske också nämnas att 930 blev antagna så det är en tuff utbildning att komma in på

Det som skiljer tydligt nu mot då är också att den generation som kört spelbolag hittills är de som inte gick formella utbildningar för spelutveckling. Dels eftersom det inte fanns det utbud som finns nu men också för att man höll på att uppfinna under resans gång. Numera är det utbildning som gäller. Det gäller också att välja en inriktning beroende på vad inom spelutveckling man vill arbeta med. Är det programmering, speldesign eller som grafiker. Det går med och mer mot specialister inom respektive område än att ha personer som kan lite om mycket.

Sverige tittar hela tiden på att utöka spelutbildningarna och utbudet av dessa på högskolor och Universitet. Sverige ligger faktiskt i topp när det gäller spelforskning. Det som håller tillbaka branschen är inte skatter eller kostnader. Detta är en bransch som har fördelaktiga skattelättnader och som har subventioner. Det som håller tillbaka branschen är att det inte finns arbetskraft. Det ser därför ljust ut för de som går utbildning och får kompetens inom området. Utbildningarna är inte bara populära inom Sverige utan visar sig vara anledningen till att Sverige ligger på första plats på listan över vilket land som är mest attraktivt i Europa när det kommer till spelutvecklingsland.

Dock är det fortfarande så att man, som man alltid gjort i databranschen, tittar med mer intresserade ögon på portfolion än på utbildningsbetyget eller utbildningsnamnet. Det gäller många gånger att hitta den som har en naturlighet i det som görs och som har förmågan att titta utanför boxen och tänka annorlunda. Det är därför viktigt att inte bara plugga utan att utveckla på fritiden så att det finns något att visa upp den dagen det är dags att söka jobb. Eller den dagen det är dags att köra igång sin egen verksamhet. Gör man det går man en ljus framtid till mötes.